Hahmo

Hahmo

Hahmo-levy julkaistu 9.5.2020.
Levy kuunneltavissa streampalveluissa.
CD:n voi tilata suoraan bändiltä tai levyliike 33 1/3 rpm, Kokkola.

1. Koivupuu

”Sinä liidät yli syvien vesien, kaunis neitoperho valkeiden kesien.”
Hän erottuu kaikkien muiden joukosta; puhuttelee, ravisuttaa ja koskettaa juuri oikealla ja ainutlaatuisella tavalla.
Koivupuu-kappaleessa synkkyyteen taipuvainen metsurimies kohtaa valoa ympärilleen hohkaavan neitoperhon ja janoaa tämän valon hehkua. Rakkauslaulussa ilomielistä, keijukaismaista naista kuvataan synkän havumetsän keskellä valkeutta ympärilleen valaisevana koivupuuna.

2. Yötaivaan ruhtinas

”He askeleitaan varovat, hopeaasi kaivaten.”
Yötaivaan ruhtinas -kappale puhuttelee kertomalla tarinaa taivaankappaleista. Kaksi kosiskelijaa, kuu ja aurinko, omaavat saman rakkauden kohteen: maan. Kerta toisensa jälkeen aurinko vie kirkkaalla loistollaan kaiken huomion pois hopeaa hohtavalta kuulta. Arvottomaksi itsensä tunteva kuu saa lopulta tarpeekseen, ja poistuu sitä kutsuvien tähtien luo. Sen lähtiessä jäävätkin maan asukkaat yllättäen kompuroimaan yön pimeyteen, kuun hopeista hohtoa liian myöhään kaivaten.

3. Monta elämää

”Lupailee hyvää syvää, pelkistyvää.”
Monta elämää -kappaleessa kuvataan tilannetta, jossa keski-ikää lähestyvä mies katsoo elämäänsä taaksepäin. Tapahtuma- ja vaihderikasta elämää eläneen miehen mielessä eletty elämä näyttäytyy monen eri elämän summana. Kun elämän säätiedotus näyttää viimein lupailevan kauan kaivattua syvää ja pelkistyvää korkeapainetta, uskaltautuu mieskin jo nostelemaan jalkojaan tyynesti verannalla.

4. Hahmo

”Minä käännyin pois, niin kuin kääntyivät muutkin. Taivuin samaan suuntaan kuin tuulessa puutkin.”
Hahmo kertoo raastavan rehellisesti tarinaa ryhmän ulkopuolelle jättämisestä. Kappaleessa kuvaillaan myös hetkeä, jossa valinta vääryyteen puuttumisesta tai puuttumattomuudesta on tehtävä.

Hahmo-kappaleessa menneisyydessä tehtyjen valintojen ja niiden aiheuttamien seurauksien kanssa on ihmisen myös kohdattava itsensä uudelleen.

5. Anteeksi

”Itkevän sun näin, katsoin taaksepäin.”
Anteeksi-kappale kertoo, kuinka anteeksipyytäminen, erityisesti siltä itselle kaikkein läheisimmältä ihmiseltä voi tuntua joskus jopa ylitsepääsemättömän vaikealta. Peiliin katsominen, omien virheiden myöntäminen ja niiden julkituominen haastaa, mutta samalla opettaa rakkaudesta.

6. Tiedän miltä tuntuu

Omistettu Aarolle.

”Tiedä en kai siitä, mitä rakkaus on. Sen tähden olen aika lohduton. Jos vain tietäisinkin siitä paremmin niin vain sinulle sen kertoisin.”

Kun lähimmäistään rakastaa koko sydämestään niin paljon kuin pystyy ja osaa, mutta samalla pelkää, ettei se riitä. Tiedän miltä tuntuu -kappaleessa pelko hylätyksi tulemisesta ja menettämisestä on vahvasti läsnä. Lopulta kohtalo pakottaakin ihmisen päästämään rakkaastaan irti.

7. Herttoniemi

”Sisäkorvan tulehdus, akuutti tasapaino-ongelma ja viiden pisteen laatoitus.”
Mitä tapahtuu, kun Himangan maaseudun kasvatti ajautuu eräänä iltana istumaan yksin iltaa Herttoniemen legendaariseen Herttoniemen helmi -paikallispubiin – sen kertoo kappale Herttoniemi. Kappaleessa kuvaillaan maalaispojan illan aikana kuulemia herttoniemeläisiä tarinoita ja illan tapahtumia.

8. Rajuilma

”Olen ukkonen, olen raju ilma! Olen pohjoisen klaanin mies.”
Aamun sarastaessa oli suomalaisten miesten noustava kuorma-auton kyytiin. Se vei heidät rintamalle.

Rajuilma -kappaleessa samaistutaan lähes 80 vuotta sitten talvisotaan lähtemässä olleen suomalaisen miehen mielen aatoksiin.

Aamulla perheensä hyvästelleen, kuorma-auton kyytiin nousseen perheenisän oli ammennettava itseensä sankoin määrin uhoa, voimaa ja pohjoisen klaanin miehen sisua – perhettään ja isänmaata suojellakseen.

9. Tuli ja jää

”Pohjatuuli julma, kaipuun luoksein tuo.”
Tuli ja jää -kappaleessa kerrotaan maailmalla matkaavan miehen kaipuusta takaisin pohjoisen kaamokseen ja revontulitaivaan alle. Kappaleen toisena sanoittajana toiminut Juho Kinaret kuvailee tuntojaan pienestä Suomen maasta:

”Pohjoisessa on jotain sellaista karua, aitoa kauneutta, joka herättää ympäri maailmaa matkaavassakin miehessä kaikokaipuun hyiseen pohjolaan aina uudelleen ja uudelleen.”

10. Lokakuu

”Tie lokakuun, kuljeta kulkijaas, että talven alta ehdin.”
Lokakuu-kappaleessa jätetään jäähyväiset kesälle, ja valmistaudutaan syksyn tuloon.

Vuodenajan muutosta seuraavan valtaa ensin luopumisen tuska, mutta lopulta uusi ajanjakso näyttäytyy myös uuden alkuna.

11. Murmeli

”Eessään nään mä uudestaan kuin toiston eilisen.”
Vuosien saatossa elämäänsä kyynistyneen Murmelin haaveet ja unelmat ovat hautauneet harmaan ja yllätyksettömän arjen alle. Tulevaisuus on jo ennalta eletty, mutta silti huomisestakaan ei pakotietä ole. Mielessään Murmeli haaveileekin päivästä, jolloin mahdollisuus elämän tukahduttavasta oravanpyörästä irtautumiseen viimein koittaisi.

12. Viikinki

”Jospa valo keväinen, aurinkoinen huominen sulattaisi jälleen sen minkä jäähän iskien talvi hautas alle kuormien.”
Pohjoista ja suomalaista mielenmaisemaa avaa kappale Viikinki. Kappaleessa kuvaillaan, kuinka fennoskandinaavisen geeniperimän omaavasta suomalaisesta kuoriutuu yhä aika ajoin tuo esihistoriallinen valloittaja ja räyhänhenki.

Viikinki joutuukin kamppailemaan nykyhetken ja historian ristitulessa, yrittäen samalla löytää todellisen itsensä.